Operacja usunięcia pęcherzyka żółciowego

 

pecherzyk zolciowy

Anatomia:
Pęcherzyk żółciowy to niewielki organ o gruszkowatym kształcie, znajdujący się tuż obok wątroby. Posiada bezpośrednie połączenie
z wątrobą i dwunastnicą, do której uwalnia żółć.

Podstawowym zadaniem pęcherzyka żółciowego jest magazynowanie, zagęszczanie oraz uwalnianie żółci, pełniącej ważną funkcję
w procesie trawienia tłuszczów.


Definicja:
Cholecystektomia to procedura chirurgiczna mająca za zadanie usunięcie pęcherzyka
żółciowego. Utrata organu nie upośledza pracy układu pokarmowego.


Wskazania do zabiegu:

  • rozpoznana kamica żółciowa objawowa,
  • kamica bezobjawowa, stwierdzona przez przypadek (np. w badaniu USG),
  • zapalenie pęcherzyka na tle kamicy żółciowej,
  • wodniak pęcherzyka,
  • ropniak pęcherzyka,
  • perforacja,
  • nowotwór.


Rodzaj znieczulenia: ogólne dotchawicze


Czas trwania zabiegu: do 1,5 godziny


Przeciwwskazania do zabiegu:

  • ciąża,
  • brak zgody pacjenta,
  • znaczna otyłość uniemożliwiająca manewrowanie laparoskopem,
  • zapalenie otrzewnej,
  • zapalenie trzustki,
  • przeciwwskazania o charakterze ogólnym (niewydolność krążenia, zaburzenia krzepnięcia).


Przygotowanie do zabiegu:
Przed zabiegiem pacjent odbywa wizytę kwalifikacyjną u specjalisty-chirurga. Lekarz zleca badania obrazowe USG (ew. również TK/MRI). W wypadku podjęcia decyzji o zabiegu, wykonywane są badania dodatkowe.


Badania laboratoryjne wymagane do wykonania zabiegu:

  • morfologia krwi,
  • jonogram,
  • stężenie mocznika i kreatyniny w surowicy krwi,
  • podstawowe parametry układu krzepnięcia (czas protrombinowy, INR, APTT, fibrynogen),
  • badanie ogólne moczu,
  • oznaczenie grupy krwi,
  • oznaczenie poziomu HBS i HCV,
  • szczepienie przeciwko WZW typu B.


Chirurg może zalecić wyczyszczenie jelit, poprzez zastosowanie odpowiedniej diety płynnej lub środków przeczyszczających na kilka dni przed zabiegiem.


Powikłania pooperacyjne:

  • krwawienie z naczyń, z loży po usuniętym pęcherzyku,
  • nfekcje rany pooperacyjnej i zakażenie ogólnoustrojowe,
  • choroba zatorowo-zakrzepowa,
  • przypadkowe uszkodzenie przyległych struktur anatomicznych, takich jak jelito cienkie,
  • wyciek żółci z wątroby.


Rodzaje zabiegu:

1. Cholecystektomia laparaskopowa

Przebieg zabiegu:
W trakcie operacji chirurg wykonuje niewielkie nacięcia w powłokach brzusznych, przez które wprowadza narzędzie chirurgiczne.

Pierwsze nacięcie jest wykonywane nad pępkiem. Wprowadzona tam igła Veressa służy wytworzeniu odmy w jamie brzusznej. Gaz unosi przeponę, uwypuklając powłoki brzuszne i tworząc pole do operacji.

W miejsca kolejnych otworów wprowadzana jest reszta narzędzi, w tym kamera umożliwiająca śledzenie pola operacyjnego na ekranie aparatury.

Zadaniem chirurga w trakcie zabiegu jest zamknięcie tętnicy pęcherzykowej i przewodu pokarmowego, preparacja pęcherzyka żółciowego i jego usunięcie.

Po wykonaniu zabiegu i wykluczeniu krwawienia, narzędzia są usuwane, a powłoki zamykane.

W niektórych sytuacjach istnieje konieczność zmiany metody operacji z laparoskopową na klasyczną. Dzieje się tak:

  • w obecności licznych zrostów, uniemożliwiających prace laparoskopu,
  • przy wystąpieniu silnych krwawień,
  • w przypadku wykrycia anomalii anatomicznych,
  • przy stwierdzeniu nacieków nowotworowych.


2. Cholecystektomia klasyczna

Przebieg zabiegu:
Przy metodzie klasycznej istnieje konieczność otwarcia jamy brzusznej. Cięcie wykonywane jest ukośnie pod prawym łukiem żebrowym w taki sposób, aby uwidaczniało pęcherzyk żółciowy i umożliwiało jego usunięcie.
Do zabiegów klasycznych kwalifikowane są osoby, u których istnieją przeciwwskazania do używania laparoskopu (wcześniej przebyte zabiegi operacyjne w okolicy pęcherzyka żółciowego, znaczne zrosty otrzewnej itd.). Zmiana metody zabiegu może nastąpić w trakcie jego trwania (tzw. konwersja).
Pobyt szpitalny po cholecystektomii klasycznej trwa ok. 5 dni.


Dieta po cholecystektomii:
Po zabiegu zaleca się stosowanie diety lekkostrawnej, niskotłuszczowej.

Do produktów dozwolonych zaliczamy:

  • chude mięso drobiowe, cielęcinę, chude wędliny,
  • gotowane warzywa i owoce,
  • kaszę mannę i ziemniaki,
  • ryby z niewielką zawartością tłuszczu,
  • niskotłuszczowe mleko, chude, białe sery,
  • pieczywo pszenne i suchary.


Więcej informacji o zabiegach chirurgicznych znajdą Państwo w pozostałych zakładkach. W Klinice Kalmedica zajmujemy się m.in. usuwaniem żylaków kończyn dolnych i plastyką przepuklin brzusznych/pachwinowych.

 

Rezerwacja wizyty

Rejestracja telefoniczna

Pn - Pt  8:00 - 20:00

(62) 502 46 61

Całodobowy e-mail:

rejestracja@kalmedica.com.pl

Rejestracja osobista

Pn - Pt 7:30 - 20:00

ul. Częstochowska 71-75,

62-800 Kalisz